U okviru akcije "Očistimo Srbiju" rešavaju se problemi otpadnih voda

Bez autora
Feb 01 2011

Prema saopštenju ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Vlade Republike Srbije, u pripremi su dve uredbe koje će propisati granične vrednosti zagađujućih supstanci u vodi. U okviru akcije "Očistimo Srbiju" ove godine će se raditi na rešavanju problema otpadnih voda.Prema informacijama koje raspolaže resorno ministarstvo, u Srbiji samo 35 posto domaćinstava je priključeno na kanalizacionu mrežu, od čega se u samo šest posto voda tretira adekvatno, a 65 posto domaćinstava ispušta otpadne vode u prirodu.

U okviru akcije "Očistimo Srbiju" rešavaju se problemi otpadnih vodaPrema saopštenju ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Vlade Republike Srbije, u pripremi su dve uredbe koje će propisati granične vrednosti zagađujućih supstanci u vodi.

U okviru akcije "Očistimo Srbiju" ove godine će se raditi na rešavanju problema otpadnih voda.

Prema informacijama koje raspolaže resorno ministarstvo, u Srbiji samo 35 posto domaćinstava je priključeno na kanalizacionu mrežu, od čega se u samo šest posto voda tretira adekvatno, a 65 posto domaćinstava ispušta otpadne vode u prirodu. U Srbiji se godišnje u prirodu ispusti 44.000 tona otrova, što čini količinu od približno 2.200 cisterni opasnog otpada koji zbog neprečišćavanja voda završi u prirodi.

Neophodno je izgraditi hiljade kilometara kanalizacione mreže i 30 do 40 velikih postrojenja za prečišćavanje voda, a reč je o velikim investicijama, za koje bi najveći deo sredstava trebalo da bude obezbeđen iz fondova EU i kroz javno-privatna partnerstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik